Aina suomalaisuudesta ei voi olla ylpeä – Noloja uutisia Suomesta/suomalaisista

Sitä sanotaan että on lottovoitto syntyä Suomeen ja kansallisylpeyttä pyritään hehkuttamaan mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Aina ei kuitenkaan ole pelkästään riemua ja hienoutta olla kotoisin tästä pohjolan harmaasta helmestä. Toisinaan Suomesta tulee sellaisia uutisia, jotka saavat lähes kenet tahansa läimimään otsaansa epätoivon vallassa ja jopa harkitsemaan passin luovaa hukkaamista.

Nolous useimmiten syntyy siitä, että todellisuus ei ylläkään odotusten ja mielikuvien tasolle. Ajatellaan, että elämme siistissä, tasa-arvoisessa, turvallisessa ja kauniissa maassa, jossa koulutus ja sivistyneisyys on keskeinen arvo, noin esimerkiksi. Nolous nousee, kun uutisissa tai muuten mediassa raportoidaan päinvastaista. Löytyy laittomia kaatopaikkoja; ihmisryhmiä kohdellaan eriarvoisesti; tapahtuu kaikenlaista väkivaltaa; kaupungit täyttyvät karmeista arkkitehtonisista tai muista esteettis-visuaalisista mokista; koulutuksesta leikataan ja sivistystä järjestelmällisesti rapautetaan ja vähätellään.

Myönnetään nyt heti suoralta kädeltä, että nolous on henkilökohtainen tunne, ja fiilis takuuvarmasti ei synny kaikille samasta asiasta. Jonkun mielestä on noloa, kun julkisesti tekee jotain sellaista, mitä joku muu ei tekisi. Toisen mielestä sama juttu on siisteintä ikinä, juuri samasta syystä. Tällaisesta ”nolosta” on syntynyt monia mahtavia yleisötapahtumia, kuten suojalkapallo-, eukonkanto- ja ilmakitarakilpailut. Noihin ei nyt tässä jutussa mennä, koska kirjoittajan mielestä niistä on nolous kaukana.

Ei mennyt niin kuin Strömsössä

Oman lukunsa ovat noloudesta taiteenlajin tehneet käsityö- ja kokkaussivustot. Muun muassa Facebookissa ja Instagramissa on enemmän ja vähemmän pieleen menneitä esimerkkejä siitä, kun kädentaidot eivät ihan riittäneetkään siihen, mitä ohjeessa tarkoitettiin.

Sanonta ”ei mennyt niin kuin Strömsössä” viittaa Ylellä näytettyyn Strömsö-nimiseen ohjelmaan, jossa tuunattiin vanhasta uutta, luotiin käsitöitä ja kokkailtiin helpon ja vaivattoman näköisesti upein tuloksin. Kun lopputulos elävässä elämässä ei ihan vastaakaan Strömsö-tason suoritusta, sen sijaan että tekijä jäisi kärvistelemään nolon lopputuloksen kanssa, hän dokumentoi tuotoksensa ja laittaa kuvan nettiin. Voimauttavaa ehkä ennemmin kuin noloa!

Strömsö-ryhmän kuvista ja humoristisista teksteistä on koottu myös kirja tai kaksi, jotta noloille kommelluksille pääsee höröttämään myös siellä, missä Internet ei kuulu.

Aina saa kärsiä ja hävetä

Suomalaiset maailmalla on ilman muuta oma lukunsa. Maanmiesten ja -naisten töppäilyt reissuillaan ahdistavat toisinaan jopa siinä määrin, että ellei naurattaisi, voisi itkettää. Reissaaville sankareille sattuu ja tapahtuu ja useimmiten alkoholilla on osuutta asiaan.

Reissuilla tapahtuneet töppäykset ovat aina viihdyttäviä, vaikka tarinat luettuaan ei tee mieli ilmoittaa kenellekään olevansa kotoisin samasta maasta kuin nämä sankarit. Vai mitä tuumit mm. seuraavista keisseistä:

  • Alaston suomalaismies pakeni pelastajiaan uimalla avomerellä yli kolme tuntia Pattayalla. Hän oli vakuuttunut, että hänen pelastajansa yrittivät hyökätä hänen kimppuunsa.
  • Tamperelainen mies eksyi reissussa Tšekeissä, koska hänellä oli käytössään sosialismin ajan kartta. Turhautuneena sankarimme riipaisi tiukan kännin, ja päätti aikansa ajeltuaan kysyä suuntaa poliisilta.
  • Turistimies oli kömpinyt turistibussin tavaratilaan nukkumaan lentokentällä – sen jälkeen kun mm. hänen vaimonsa oli ottanut matkalaukkunsa ulos noustakseen lentokoneeseen.

Tästä voitaneen päätellä vain se, että joillekin alkoholi vain ei sovi, matkailu voi olla hankalaa etenkin päihtyneille miehille, ja että onneksi kaikki suomalaiset (miehet) eivät ole samanlaisia. Myös naiset osaavat mokailla.

Politiikka on oma lukunsa myös noloudessa

Poliitikoille sattuu ja tapahtuu, ja Suomen keulakuvina he ovat julkisuuden silmässä jatkuvasti. Inhimilliset ihmiset toki mokailevat, mutta jotkut jutut ovat ehkä liikaa. Muistatkos sinä nämä:

  • Hakematta mieleen tulee ainakin entisen presidenttimme Martti Ahtisaaren otsaan ilmaantunut laastari, kun lakeerikengillä oli tarpeettoman liukasta tai kampa oli turhan terävä. Totuuden taitaa tietää vain presidentti Ahtisaari itse.
  • Anneli Jäätteenmäen pöydälle ilmaantui fakseja ”pyytämättä ja yllättäen”. Tämä niin totta kuin osaa -luokan moka maksoi silloisen pääministerin pestin.
  • Ilkka Kanerva unohti pitää näppinsä irti kännykästä väärässä seurassa – seksiviestittely julkisuuteen ponnahtaneen Johanna Tukiaisen kanssa (”oletko pitänyt puutarhasi kunnossa?”) ei kuitenkaan aiheuttanut sen suurempia toimenpiteitä hänen uransa suhteen.
  • Sanni Grahn-Laasosen totesi hiljattain, että vain koulutetulla työvoimalla saadaan maa nousuun, mutta koulutusleikkauksia ei peruta.
  • Toimi Kankaanniemi puolestaan seksiviesteili Facebookissa useampien naisten kanssa, ja meni jäämään siitä vielä kiinni.
  • Teuvo Hakkarainen unohti jättää ministerisalkkunsa kotiin ennen kuin lähti ryyppäämään moottoripyöräkerhon kerhotiloihin. Tietoturvasta ei voida tässäkään tapauksessa juuri hattua nostaa.
  • Sokerina pohjalla työväenpuolue SDP hiljattain julkaisi etsivänsä työkokeilijaa, joka olisi päässyt tekemään täsmälleen samoja töitä kuin muutkin puolueen kampanjoita tekevät. Erona vain, että tämä työkokeilija ei olisi palkkaa saanut työstään.

Kun päättäjien arvostelukyky on tällaisella tasolla, ja näistä edesottamuksista uutisoidaan myös kansainvälisesti, on välillä aika ahdistavaa herätä todellisuuteen, jossa jakaa kansalaisuuden tällaisten sankarien kanssa.

Onneksi suurin osa uutisista ei kuitenkaan ole tätä luokkaa, vaan enimmäkseen voimme tuudittautua siistiin ja turvalliseen koti-Suomeen.