Julkkisten kaksoisolentoja

Tunnetuilla julkisuuden henkilöillä on usein tyylitaiturin vikaa, ja heidän tyyliään kopioivat aivan tavalliset ihmiset. Mitenkäs sitten käy kun useammat julkkikset muistuttavat ihan fyysisestikin jo toisiaan?

Fanien luulisi tunnistavan fanituksen kohteensa vaikka kauppareissulla unissaan, mutta toisinaan voi olla hankalaa erottaa, kuka on kuka. Toisaalta, kun pallolla tallailee sen seitsemän miljardia ihmistä, on jo lähes tilastollisestikin todennäköistä että lähes kaikilla meistä on kaksoisolento vieläpä ilman geneettistä yhteyttä.

Normaalisti kaksoset muistuttavat toisiaan jonkin verran ja identtiset kaksoset hyvin paljonkin – jopa siinä määrin, että heitä on vaikeaa erottaa toisistaan. Ns. tavalliset ihmiset saattavat muistuttaa myös toisiaan, sillä kukapa ei olisi kuullut omaavansa kaksoisolentoa jossain päin maailmaa. Suurta yleisöä ei kuitenkaan usein kiinnosta kaksi samannäköistä tyyppiä ilman muita meriittejä – hoksottimet heräävät, jos joku näyttää joltakulta toiselta, joka on jo valmiiksi kuuluisa tai muuten mielenkiintoinen.

Tutun näköinen jamppa

Ihan tavallisetkin ihmiset saattavat muistuttaa julkkiksia. Naapurin neiti tai työpaikan käytävillä haahuileva jamppa voi sopivasti laittautuessaan muistuttaa hämäävästi julkisuuden henkilöitä. Toisinaan yhdennäköisyys saattaa olla täysin irrallaan esim. ihonväristä, sukupuolesta tai etnisestä taustasta.

Netti on pullollaan kuva kuvaa vasten -vertailuja, joissa yhdennäköisyyttä löydetään julkkisten kanssa mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla. Kasvojen piirteet, ilmeet ja jopa hiustyyli saattaa luoda uskomattomia paralleeleja. Periaatteessa aivan tavallinen tyyppi muistuttaa piirteiltään julkkista, ja saa sitä kautta huomiota ja mahdollisesti myös itse julkisuutta.

Näin julkkisten kaksoisolennot tulevat toisintaneeksi samaa tarinaa kuin heidän kaksoisolentonsakin. Jos näyttää riittävän paljon julkkikselta, saattaa päätyä julkkikseksi itsekin.

Omalla naamalla tähdeksi tähden paikalle

Moni ihan ”tavallinen kuolevainen”, joka vain sattuu näyttämään joltakulta julkkikselta, pääsee ponnistamaan maineeseen kuuluisan kaksoisolentonsa siivellä. Ilmiselvimmät työllistymismahdollisuudet toki löytyvät filmiteollisuudesta: ns. body double -näyttelijöitä ja stunttien tekijöitä kaivataan jatkuvalla syötöllä.

Vegasista löytyy helposti kaikkien tunnetuimpien tähtien kaksoisolennot, presidenttejä ja jopa kuolleita muusikoita. Kaikki tietävät Elviksen, mutta moniko tietää hänen kaksoisolentojensa nimiä? Joistakin tähdistä on jopa vain tiettyä aikakautta tai tyyliä toteuttavia kaksoisolento-artisteja. Muun muassa Madonna, Cher ja Johnny Depp ovat kaikki vaihdelleet tyylejään kautta uransa, ja heidän monipuolisuutensa taiteilijoina antaa kaksoisolennoillekin hurjan määrän ideoita, mistä ammentaa.

Drag-artistit taiteilijoina omilla ansioillaan mutta toisten kasvoilla

Edellä mainittujen lisäksi toki on olemassa lukemattomia esiintyjiä, jotka matkivat julkkiksia: muun muassa Las Vegasissa on drag-artisteja, joiden elanto perustuu sille, että he näyttävät, laulavat, tanssivat ja muutenkin toimivat samoin kuin esikuvansa. Tästä esimerkkinä yksi tunnetuimmista Britney Spearsia esittävistä artisteista on RuPaul’s Drag racessakin kilpaillut Derrick Barry.

Uraa tekevät kaksoisolennot saattavat ilman muuta käyttää myös hyväksi kosmeettisia leikkauksia, jotta yhdennäköisyys olisi vielä ilmiselvempi. Joidenkin mielestä tuo on tietysti huijaamista, mutta tavallaan niinhän meikkaaminenkin on. Silti viihdyttäminen ja viihde on paitsi julkkisten, myös heitä matkivien taiteilijoiden tavoitteena.

Drag-taiteilijat eivät kuitenkaan anna biologisen sukupuolen tulla imitoinnin tielle. Suurin osa heidän imitaatiostaan syntyy meikin ja mittojen mukaan ommeltujen vaatteiden avulla. Erilaisia toppauksia käytetään luomaan oikeanlaista kehon muotoa, ja artistit käyttävät hurjasti aikaa opiskelemalla imitoitavien julkkisten kehonkieltä, eleitä ja asentoja. Lopputuloksena on imitoinnin taidonnäyte, joka yhdistää näyttelemistä, laulamista, esiintymistä ja visuaalisten illuusioiden luomista. Drag-taiteilijat luovat esityksissään spektaakkelin, joka yhdistää useamman julkisuuden henkilön repertuaarin.

Tunnettuja kaksoisolentoja

Oma lukunsa ovat julkkikset, jotka näyttävät toisilta julkkiksilta. Lukemattomia näyttelijöitä luullaan toisikseen lähes päivittäin, ja jopa kotoinen Hesarimme listaa säännöllisesti ”kuin kaksi marjaa” -kuvia. Netissä puolestaan kiertää erilaisilta palstoilta keskusteluketjuissa (mm. Reddit) alkunsa saaneita ”keneltä julkkikselta näytät” -juttuja. Eri mediat tarttuvat näihin hanakasti, koska lukijoille ne ovat näppärää ja helppoa viihdettä.

Tunnetuimpia julkkis-kaksoisolentopareja ovat varmaankin ainakin nämä:

  • Daniel Day-Lewis ja Jeremy Irons, molemmat näyttelijöitä
  • Zooey Deschanel, näyttelijä ja Katy Perry, laulaja
  • Ellen Barkin ja Cameron Diaz, molemmat näyttelijöitä
  • Drea de Matteo ja Portia de Rossi, molemmat näyttelijöitä
  • Zoe Saldana ja Jada Pinkett Smith, molemmat näyttelijöitä
  • Englannin prinssi Harry ja Ed Sheeran, laulaja
  • Isla Fisher ja Amy Adams, molemmat näyttelijöitä
  • Evanna Lynch ja Emily Kinney, molemmat näyttelijöitä
  • Matt Bomer ja Henry Cavill, molemmat näyttelijöitä
  • Kristen Stewart ja Alicia Silverstone, molemmat näyttelijöitä

Näiden julkkisten lisäksi on myös olemassa sarjoja kuten Game of Thrones, jota seuratessa ei tarvitse kärsiä kasvojen tunnistusongelmista sekoittaakseen näyttelijät toisiinsa. Parrakkaita, pitkähiuksisia miehiä vilisee sarjassa niin monia, että varsinkin aluksi sen seuraaminen on hankalaa.

Netistä löytyy eri toimittajien ja nettilehtien tekemiä listauksia kymmenistä ja jälleen kymmenistä julkisuuden henkilöistä, joilla on kaksoisolento julkisuudessa. Jätämme lukijoiden tuomittavaksi sen, ovatko nämä näyttelijät oikeasti toistensa näköisiä, vai muistuttavatko he vain jonkin verran toisiaan.

Lopultakin aidot kaksoisolennot ovat identtisiä kaksosia, joiden erottaminen toisistaan on tottuneellekin usein hankalaa. Julkisuuden henkilöiden kohdalla on ehkä jopa edullista näyttää joltakulta toiselta julkisuuden henkilöltä, sillä yhdistetty maine ja kuuluisuus voi hyödyttää molempia.